A Napocska a barátunk

Kedves Barátaim, Tudatos Szülők!

Megosztok veletek egy tapasztalatomat itt a nyár elején. A Nap fényével kapcsolatosan a nyugati embereket irgalmatlanul félrevezették. Ne firtassuk, ki és miért, a lényeg, hogy így van. Mondom, mire jöttem rá:

A Nap nem az ellenségünk, hanem a barátunk. Ő tartja életben ezt a bolygót. Komolyan gondolják egyesek, hogy a Nap, amely négy és fél milliárd éve élteti a Földet, hirtelen, az utolsó 50 évben ellenségünkké vált? Be kell sötétíteni, napcszemüveget húzni, naptejet használni, rettegni a Naptól? Hát szerintem nem. Csak ismerni és tisztelni kell őt, illetve körültekintően kell viselkedni vele kapcsolatban. Na persze nem kell, csak célszerű.

Amikor az UV index 4-5 alatt van, akkor egész nyugodtan lehet napon lenni naptej nélkül. Ez a napkelte utáni első négy óra és a napnyugta előtti utolsó négy óra (Magyarországon). Ezt azzal a tapasztalattal támaszottam alá, hogy a most tizenegy éves gyerekemet már sok nyáron vittem rendszeresen strandra ezzel a módszerrel, és egyszer sem kentem be (és nem is égett le!). Vannak már napkelte-napnyugta alkalmazások okostelefonra, használjuk a modern kor értelmes vívmányait!

De egyébként számolni is lehet: június 21. a leghosszabb nap, napkelte kb 5:00, napnyugta kb 20:45. Minden hónapban fél órával jön későbbre a napkelte és korábbra a napnyugta. Ebből némi gyakorlással 5 perc pontosságra lehet becsülni az időpontokat.

Azt tanítom a gyerekeimnek kicsi koruktól, hogy a napocska a barátunk. Ez a kiindulási alap. Amikor nyáron nagyon tűz, a fenti 4-4 órás intervallumokon kívül, akkor pedig azt mondjuk, hogy most az árnyék a barátunk (de a napocska attól még nem ellenségünk!). Így pedig nem kell kenni magunkat mesterséges (és ki tudja, mennyire ártalmas) “faktorokkal”.

Ha muszáj kimenni, és nincs lehetőség árnyékba vonulásra, akkor egy természetes készítményt használunk. Ez két összetevőből áll: 90% olíva olaj, 10% almaecet. Büdös? Kicsit igen. DE: nem égsz le, és barnulsz! Ez azért szerintem mindent visz. Teszteltem magamon a legnagyobb nyári, déli napsütésben. Működik. De ezt nem javaslom senkinek! (Attól, hogy a bőr nem lesz piros, még napszúrást lehet kapni. Szóval egy kalap is jól jöhet. 🙂 Napozás utánra pedig tiszta olíva olaj a legjobb hidratáló, amivel találkoztam.

Egyesek a kókuszzsírra esküsznek, ezzel nincs tapasztalatom, de nem kizárt, hogy pont olyan jó az is. Az illata jobb, azt aláírom. Talán idén azt is tesztelem. 🙂

A nap szükséges a vitalitásunkhoz, egészségünkhöz. Aki napszemüveget hord, megfosztja magát a szemére hulló napsugaraktól, az éltető fénytől. Ugyanezt éri el az is, aki bent kuksol, amikor kint is lehetne a napsütésben. Bezárja magát a sötétségbe! “Mert vakít.” — szokták mondani. Persze, mert nincs hozzászokva a szemed. Kicsit szokni kell, rendszeresen napon lenni. Én kb 10 éve nem hordok napszemüveget, soha. Ha nagyon erős a nap és például vezetek, inkább egy baseball sapkát veszek.

A Nap táplál, szeret, éltet minket! Engedd, hogy feltöltsön, ne álljon közétek napszemüveg, naptej, meg egyéb mesterséges dolgok.

Szép nyarat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.