Mit játsszunk bent?

Van nálatok is olyan, hogy a gyerekek nyitottak lennének a közös játszásra, de jó lenne őket elkápráztatni valami olyannal, amit még sosem játszottak (vagy nagyon régen)? Nálunk ez gyakran előfordul. Ha tudunk olyat mondani, amire Ábel vagy Barni épp vevő, akkor nyert ügyünk van. Ezért van egy — folyamatosan változó — listánk, amin játékötletek vannak. A lista időről időre elavul, ahogy a gyerekek nőnek, és ahogy bizonyos játékok elveszítik az újdonság varázsát. 

De íme, ezúttal néhány beltéri ötlet, amik nálunk nagy kedvencek (vagy azok voltak):

1. Főzzünk együtt!

Az elkészítendő étel komplexitása függ a gyerek életkorától, de ez, ha jól adjuk elő, érdekes nekik és tanulnak is belőle. Fejleszti a finommotorikát és megtanulja az élelmiszerek neveit. 

2. Zenéljünk!

Építsünk dobot dobozokból, dobverőnek jó a fakanál, tegyünk fel zenét (például az I.Z.É. gyerekzenekar lemezét :P) és mehet is a buli! Be lehet öltözni rocksztároknak is! 

3. Készítsünk bábokat!

Hurkapálcika, ragasztó, filcek… más nem is kell hozzá. Kitalálunk közösen egy sztorit, amihez a szereplőket együtt megépítjük. Legyen jó extrém, a gyerekek azt szeretik. 🙂

4. Bábozzunk!

Ha vannak bábjaink, velük, de lehet építeni is még hozzájuk. Náluk valaki megy a kanapé mögé, tart egy bábelőadást. A többiek nézik, és aktívan részt vesznek. Tudod, “ooootttt vaaaaan mögöööötteeeed!” 😀 Azán csere. Nagyon jó móka ez egy esős délutánra.

5. Süssünk popcornt!

Például egy jó kis bábelőadáshoz…

6. Kártyázzunk!

Vannak egyszerű kártyajátékok már 3-4 éveseknek, például memória, és az életkoruk előrehaladtával lehet egész bonyolultakat is. Barni 6 évesen már nagyon szeretett pókerozni. De mondjuk az uno jó lehet minden korosztálynak, főleg, ha a kártyák márkázottak. A miénk Angry Birds, és ettől “sokkal jobb”. 

7. Rajzoljunk!

Életkorfüggetlen, a gyerekek mindig vevők rá. Csak jó témát kell adni nekik. Például kincsestérkép, kalózsziget vagy valami olyan, amit érdekesnek találnak. Lányoknál, gondolom, kicsit azért más lehet a téma.

8. Gyurmázzunk!

Nálunk nagyon megy a pizzát sütünk gyurmából. Valahogy úgy néz ki, hogy: piros tészta, sárga brokkoli, lila paradicsom, kék hagymák, stb. Vannak formáink, amikkel ilyesmiket lehet nyomni, meg pizzavágó, pizzásdobozka… De ha nincs, az se baj, néha cápát formázunk meg ilyeneket. 

Tipp: fel lehet turbózni a gyurmázást egy kis száraztésztával vagy hurkapálcikákkal…

9. Építsünk vonatot!

Egymás mögé rakjuk a székeket, ez a vonat. Az első a mozdony, a többi a vagonok. Valaki lehet a kalauz, más a vezető, megint más az utas… Aztán szerepcsere. 

10. Dominózzunk!

Felépítjük a sort, aztán ledöntjük (és felvesszük a telefonnak, hogy lassítva visszanézzük). Ha tud ilyet a telefonunk, mást is lehet felvenni. Labdapattogtatást, valakinek az ugrását, stb. 

Folytassuk?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.