Mit játsszunk kint?

A benti ötletek után íme egy kinti összeállítás. Ezt is szeretnánk majd folytatni, hogy legyen egy szép repertoárunk mind benti, mind kinti játékötletekből.

1. Gyűjtsünk! 

Tobozt, makkot, kavicsot stb. a parkban, erdőben, réten, uvaron stb. A gyerekek imádnak kincset vadászni. Már csak ki kell valamit nevezni kincsnek.

2. Szedjünk virágot!

Ha van rét a környéken, szedjünk egy nagy csokor virágot, amit aztán hazaviszünk és egy vázában a lakás dísze lehet. 

3. Sétáló bingó!

Otthon megrajzoljuk minden résztvevő lapját. Kell majd látni útközben egy kék autót, egy piros autót, egy motort, egy biciklist, egy kukát, egy macskát, egy nénit stb. Elindulunk, mindenki viszi a lapját és egy tollat vagy cerutát. Amikor jön egy kék autó, aki előbb észreveszi, az húzhatja ki a listájáról. Akinek legelőször megvan minden, azt kiáltja “bingó”, és ezzel nyert.

Ugyanezt lehet játszani az autóban is, ha többen utazunk. (A vezető ne tegye! :))

4. Piknikezzünk!

Ha alkalmas az idő, ki lehet menni egy piknikezni valami parkba. Nálunk ez nagyon népszerű. Viszünk egy plédet, gyümölcsöt vagy szendvicset, és egy-két órát szépen eltöltünk a természetben, közben meg eszünk is egy jót. 

5. Vonatozzunk, buszozzunk!

Attól függően, hogy mivel nem szoktunk utazni, menjünk egy kört azzal a tömegközlekedési eszközzel, csak úgy a móka kedvéért. A gyerekeknek — lehet, hogy csak egy bizonyos korig — nagy élmény lehet a vonatozás, ha amúgy mindig csak busszal vagy autóval járnak. 

6. Házimunka, vagy ház körüli

Kint és bent egyaránt működik. Nálunk nagy kedvenc a fűnyírás — ami persze szigorúan kinti játék! 😀 . Van egy traktorunk, amit együtt vezetünk. Ábel (4 éves) apa ölében, és zötykölődünk körbe körbe az udvarban. De ha épp ki kell cserélni egy égőt, az nálunk úgy zajlik, hogy Ábellel jól előkészülünk. Először is az ilyet egy hétvégi délutánra időzítjük, amikor kellő alapossággal el tud tartani egy óra hosszat is. Ő ilyenkor hozza az összes műanyag szerszámát, felveszi az összes munkavédelmi felszerelését. Együtt odatolunk egy széket az égő alá. Én felállok, kiveszem. Leadom neki stb. Minden olyan részt, ahol ő tud érvényesülni, hagyjunk meg neki. 

Ilyenkor persze ő Bob mester, én meg valamelyik járgánya. 🙂 De lehet porszívózni szellemirtók módjára, vagy rendet rakni, úgy hogy a karjaink daruk (és pittyegünk, amikor lépkedünk) …

7. Fújjunk buborékot!

Ha nem fúj nagyon a szél, ez 10 éves korig simán tökjó elfoglaltság. Van már ezerféle bubifújó, kicsi, nagy, kerek, hosszúkás…  Nálunk ez egy örömteli félóra mindig! 

8. Akadálypálya!

Építsünk az udvaron (vagy csak jelöljünk ki) akadályályát. Valamit át kel ugrani, mást meg kell kerülni (kétszer), megint más alatt át kell bújni és van start meg cél. Aki teljesíti (nem verseny!) az otthon kap egy oklevelet. (Amit szintén közsen elkészítünk.)

9. Látok valami…

Ezt kint és bent egyaránt lehet játszani. Kint azért jó, mert közben sétálunk és nem vesszük észre, hogy már mióta sétálunk. Példa: valaki azt mondja: “látok valami zöldet és magasat.” A többiek igyekeznek kitalálni, mi lehet az. Például egy fa. Persze, alakítsuk életkortól függően a nehézségi szinteket.

10. Aszfaltkrétázzunk!

Ez nálunk leginkább úgy megy, hogy Ábel megrendeli, mi, a szülők meg rajzolunk. Traktort, fűnyírót, kombájnt, betonkeverőt… vagy szuperhősöket. Ha van elég betonfelület, akkor jó sok időt el lehet tölteni a kőre rajzolgatva. 

Folytassuk? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.